Deel 10: 1992-1994

In 1992 heeft CJV ’t Zoldertje een jongentje uit de Filippijnen financieel geadopteerd via het Foster Parents Plan (FPP). De tienerclub gaat met hem corresponderen en de maandelijkse bijdrage wordt betaald uit de opbrengst van de krantenslag. In de nieuwsbladen worden stukjes over hem geschreven en fotootjes of tekeningen afgedrukt. We hebben Andy Riberta tot 1996 ondersteund. Toen waren de voorzieningen in het dorp verbeterd en heeft het FPP zich gericht op nieuwe projecten.

Vanaf het seizoen 1991-1992 zijn de twee hobbyclubs niet meer verdeeld in jongens en meisjes, maar zijn de clubs naar leeftijd ingedeeld. Op dinsdag was er hobbyclub voor de kinderen van groep 4, 5 en 6 en op woensdagavond voor de kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool. Het leuke van deze verdeling was dat de onderwerpen veel gevarieerder werden en dat de jongens ook eens mochten bloemschikken en de meisjes solderen! Elke club heeft een contactpersoon die samen met de vrijwilligers voor het hele jaar een programma opstellen.


In mei 1992 heeft de woensdagclub voor eerst het seizoen afgesloten met een kampweekend. Dit werd gehouden op het YMCA tentenkamp in Leusden. Op zaterdagochtend vroeg weg en zondagavond weer naar huis. Natuurlijk was er een druk programma met veel spelletjes en activiteiten georganiseerd door onze eigen kampcommissie.
Vanaf 1993 zijn de afsluitweekenden voor de oudste jeugdclub steeds gehouden in het scoutinggebouw in Vlaardingen. De jongens en meisjes gingen dan via het pontje bij het Bommeer op de fiets naar Vlaardingen.


De tienerclub heeft ook een kampweekend in Leusden, maar dit weekend werd georganiseerd door de CJV/YMCA Zuid Holland. Deze organiseerde voor het eerst een weekend voor tienergroepen uit Zuid Holland. Er waren 13 verschillende clubs en de tienerclub van ’t Zoldertje nam deel met 11 tieners en 3 leid(st)ers. Het was een heel erg leuk weekend, alleen de laatste dag regende het heel erg hard en moesten we stoppen met het programma.
De volgende twee jaar werden de provinciale tienerkampen gehouden in Hoeven en in Oosterhout. Beide keren was er een centraal thema: ‘Survival’ en ‘De Beer is Los’. Alle deelnemende clubs moesten vooraf een en ander voorbereiden. Voor het kamp in Oosterhout moest elke club een beer meenemen. Onze tieners hadden op een clubavond een beer van 1,5 meter hoog gemaakt en deze werd het hele weekend meegesjouwd (zelfs naar het zwembad!). Het programma was altijd erg leuk en natuurlijk was het ook erg interessant om tieners van andere verenigingen te ontmoeten.

De jongeren die te oud (?) waren geworden voor de tienerclub, wilden ook graag verder gaan als soos. Daarom is in 1993 weer een soos op de dinsdagavond gestart voor jongeren vanaf 15 jaar. Hoewel dit niet heel erg druk bezocht werd, was het toch altijd heel gezellig.

De krantenslagen werden natuurlijk ook nog steeds georganiseerd en met de opbrengst daarvan werden heel veel activiteiten betaald. In de periode na 1993 werd er steeds meer papier opgehaald. In de wijk Zuydmade stonden een paar containers en met een vrachtwagen van Jan v/d Berg en een paar personenauto’s werden de kranten opgehaald en ’s avonds laat naar Fa. v/d Born in Delft gebracht. Jarenlang werd er rond koffietijd een ‘bakkie gedaan’ bij Nel en Aldert v/d Spek aan de Hoornsekade. Per keer werd soms bijna 20.000 kg opgehaald. Nog steeds werd een groot deel van de opbrengst geschonken aan goede doelen zoals Vluchtelingen in Somalië, Sophia Kinderziekenhuis, Dorkas. Orgelfonds ’t Woudt, FPP, Artsen Zonder Grenzen, Rwanda en het Aids fonds.

Like ons op Facebook want dan mis je niets!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Met onze nieuwsbrief blijf je volledig op de hoogte van het programma en andere bijzonderheden.  

Bedankt voor het inschrijven!